Windows 10 çok yeni sayılmasa da hala ağırlıklı olarak kullanılan bir işletim sistemi değil. 2016 yılı değerlerini (https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0%C5%9Fletim_sistemlerinin_kullan%C4%B1m_pay%C4%B1) adresinden bulabilirsiniz.
Orada da görünüyor ki son windwos versiyonu olan win 10 hala istenildiği gibi çok kullanılmıyor. hal böyle olunca standart kullanıcının tam olarak sisteme entegre olması zaman alıyor. bu süreç içerisinde sistemle ilgili bazı püf noktalarını bilme ihtiyacı hissediyor.
yukarıda saydığım sebeplerden dolayı bende acizane bazı püf noktaları aktarmaya çalışacağım.
1- Windows tuşu + Tab tuşuna bastığınızda açık olan bütün pencereleri görebileceğiniz bir sanal masaüstü ekranı açılıyor. Aynı zamanda bu ekran sanal masüstü oluşturmaya da yarıyor. ekranın sağ alt köşesinde bulunan "Yeni Masaüstü" butonuna bastığınızda size sanal olarak oluşturulan yeni ve tertemiz bir masaüstü sunuyor. Böylece farklı masaüstlerinde çalışabiliyorsunuz.
2- Ayarlar > Kişiselleştir menüsüyle bilgisayarın genel özelliklerini kendinize göre kişiselleştirebilirsiniz. Aynı ekranı masaüstüne sağ tık > Kişiselleştir şeklinde de bulabilirsiniz. Birçok seneğe buradan ulaşabilirsiniz.
3- Daha önceki işletim sistemlerinde alışmış olduğunuz bazı bölümler Win 10'da ilk etapda görünmüyor. Denetim masası'da bunlardan biri. Win 10'da Ayarlar penceresiyle uğraşmak istemeyip Denetim masası üzerinden işlerinizi halletmek isterseniz. yapmanız gereken Başlat > Windows Sistemi sekmesine gitmek. Burada daha başika şeyler de bulacaksınız. Bir göz atın. Bulduklarınızı her seferinde aynı yolu izleyip bulmaya uğraşmak yerine üzerinde sağ tuş yapıp Başlangıç Ekranına Sabitle tıklandığında başlat tıklandığında sağ tarafta beliren metro görünümde yerini aldığını göreceksiniz.
4- Win 10 tüm platformlar için ortak tasarlandığından masaüstü bir bilgisayarda da çalışıyor olsanız istediğiniz zaman tablet moduna geçebiliyorsunuz. Bunun için sağ alt köşede bulunan bildirim çubuğu simgesine tıklamak ve en altta görünen Tablet Modu butonuna basmak. Sistem kendisini hemen tablet moduna sokuyor.
5- Şayet Wİn10'u önceki bir işletim sisteminden yükselterek sahip olduysanız bilgisayarında fuzuli yer kaplayan bir alan var demektir. Bu da yaklaşık olarak 10 gb. gibi yer kaplar. günümüz için ufak gibi görünse de aslında kocaman bir alandır. Kullandığım ilk bilgisayarın hdd si 6 gb. diye hatırlıyorum. o zamanda en iyisi oydu. (Hey gidi günler hey!)
Bu bahsettiğimiz fazlalığı atmak için ne yapmamız gerekiyor ondan bahsedelim. Yapmanız gereken Bilgisayarım > Sistem Diski > Sağ tık > Özellikler > Önceki Sürümler bu yolu izleyerek diskinizi taşıdığı gereksiz yükten kurtarmış olursunuz.
Yorumlar
Yorum Gönder